Skal du have en arkitekt tilknyttet når du bygger om?

I forbindelse med en ombygning eller en gennemfattende renovering af boligen, vil mange typisk vælge også at tilknytte en arkitekt. Dette er således en lige så naturlig del af byggeprocessen, som hvis du allierer dig med en fagudlært murer, snedker eller elektriker. Der er mange gode grunde til at vælge at samarbejde med en arkitekt, når ombygningen står på.

Der findes dog flere overvejelser, der er værd at gøre sig på forhånd - inden man definitivt kaster sig ud i dette eventyr.

Her er fem overvejelser, du bør gøre dig, inden du beslutter dig!

For at klæde dig bedst muligt på til processen og opgaven, som venter på dig, er der her samlet fem gode overvejelser, som er værd at tage med. 

1. grund: Har du behov for det?

Det er helt essentielt og vigtigt at spørge sig selv om, hvorvidt man reelt set har behovet for en arkitekt. Nogle mennesker har fra naturens side ganske gode egenskaber, når det eksempelvis omhandler indretning. Derfor kan en indretningsarkitekt være overflødig. 

Dog findes der mange forskellige typer af arkitekter, der alle har deres kompetenceområde med kvaliteter og fagligt viden med høj professionalisme. Du bør derfor undersøge, hvad dit nøjagtige behov er.

Det kan eksempelvis være: Hvor kan du have brug for hjælp og sparring fra en arkitekt? Hvor vil du få mest ud af at søge råd og vejledning? Du kan sagtens alliere dig med arkitekter til visse dele af byggeprocessen og stå for resten selv. 

2. grund: Sørg for at arkitekten fortsat fastholder din - og jeres - personlige stil!

Det er vigtigt, uanset hvilken type arkitekt, du allierer dig med, at din personlige stil imødekommes. Bruger vi atter eksemplet med indretningsarkitekten, vil det ikke være gavnligt med en indretning, der ikke afspejler jeres personlige smag. 

Derfor handler det om på forhånd at forventningsafstemme - og finde ud af hvad I reelt ønsker og bestemt ikke ønsker. På den måde sikrer I jer, at en indretningsarkitekt ikke træffer valg og beslutninger, der strider mod jeres stilmæssige udtryk.

Et eksempel herpå er, hvis en indretningsarkitekt er mere dikteret af den nuværende mode - og at I i virkeligheden ikke kan se jer selv bo i denne indretning. Derfor handler store dele af processen også om at etablere en åben dialog, hvor ønsker, krav og behov tydeligt italesættes. Værd at huske er, at det er jer, der skal bo i huset fremadrettet - og det er også derfor jeres krav og behov, der står øverst på listen, når noget skal opfyldes. 

Det kan være nemt at lade sig "spise af" med moderne og æstetiske løsninger, men hvis ikke disse falder i ens personlige smag, vil resultatet aldrig blive hverken godt eller vellykket. Tag derfor altid primært hensyn til dig selv og din personlige smag.

3. grund: Sammenlign priser og undersøg om du kan spare penge!

Det er altid en god idé at sammenligne priser, inden man træffer det endelige valg. Det betyder også, at du ved, om du kan få en billigere løsning. Det er ganske fordelagtigt at spare penge, de steder man kan. Det resulterer nemlig i, at man kan bruge de sparede penge andre - og sjovere - steder. 

Når du sammenligner priser - uanset hvilken type arkitekt du er på udkig efter - kan du også få et fingerpeg om, hvad det gennemsnitlige prisniveau er og således tydeligt se, når nogle enten er under eller over markedsprisen.

Det kan være en god indikator for, om du skal finde en anden - og muligvis bedre - løsning. 

Den tid du bruger på at sammenligne priser og indhente tilbud, er dermed godt givet ud og kan i sidste ende spare dig for en masse penge. Det handler - særligt i en byggeproces - om at minimere sine udgifter og de samlede omkostninger mest muligt.

4. grund: I hvor stort omfang skal arkitekter være med. Hele huset eller blot få rum?

Før man allierer sig med en arkitekt, er det vigtigt at fastslå omfanget af samarbejdet. Det kan være, at man i virkeligheden er mest i tvivl om, hvordan stuen skal indrettes, og at det derfor er her, man skal have hjælp - men at man sagtens kan indrette resten af huset på egen hånd. 

Det kan være fristende at få hele huset indrettet af professionelle kræfter, men det kan også hurtigt blive en dyr omgang. Hvis man selv har en klar mavefornemmelse om, hvordan man ønsker de resterende rum, er det ofte en god idé selv at give sig i kast med disse. Således kan man altid hente ekstern inspiration løbende i processen eller rådføre sig med en professionel arkitekt på et tidspunkt. 

Det hele handler i bund og grund om at italesætte og forstå sine egne behov - og ikke mindst at kende til sine kompetencer og begrænsninger.

Det kan eksempelvis også være, at man ikke selv kan tegne eller ideudvikle på, hvordan man skal bygge en tilbygning. Ofte er ideen i hovedet, men svær at få ned på papiret. Her kan det være gavnligt at snakke med en arkitekt, der har mange års erfaring med netop at tegne - og gøre de gode ideer til virkelighed. 

5. grund: Hvilket firma er bedst? 

Før man vælger - uanset hvilken type arkitekt der er tale om - er det en god idé at undersøge de forskellige firmaer. Dog kan det være svært at vide ude fra hvilke kriterier, man skal undersøge dem. Derfor findes der heldigvis gode råd!

Man kan undersøge dem ud fra deres anmeldelser på nettet. Disse anmeldelser ligger offentligt tilgængeligt og er forbrugernes ærlige billede af den oplevelse, de har haft med det pågældende firma. Det kan være både gode og dårlige oplevelser - og disse er altid relevante at tage op til overvejelse. Har firmaet eksempelvis overvejende - og mange - gode anmeldelser, har de øvrige forbrugere givet det et kvalitetsstempel. 

Du kan også undersøge, om de forskellige firmaer har vundet priser. Det kan eksempelvis være en pris for "den bedste indretning" eller "den mest kreative løsning." Ofte vil den type af information fremgå på de respektive hjemmesider.  

Derudover findes der meget boliginspiration på de sociale medier og på nettet generelt. Hvis du finder en stil og en måde at indrette på, som falder i din smag, kan du altid kontakte arkitekten, som har udført jobbet. Det vil typisk fremgå af opslaget, hvem der står bag.

Det sidste gode råd i denne forbindelse er at spørge omgangskredsen til råds. Har du eksempelvis venner eller familie, der har stået overfor en byggeproces, kan du høre, om de har erfaringer med arbejde udført af en arkitekt. Hvis de har dette - og oplevelsen selvfølgelig er god - kan du altid kontakte samme firma. 

Du kan bruge alle rådene, som du vil uanset om det handler om afstande eller indretning!

Det hele handler i sidste ende om at finde den arkitekt løsning, der passer bedst til dig, dit hjem og den situation, du står i. Rådene skal derfor ses som velmenende og ikke som krav for at træffe den bedste beslutning. Det er dog altid rart at have en guideline ved hånden, som man kan læne sig en anelse op af.

Ingen spørgsmål er for store eller små. Om det handler om afstande, indretning eller noget helt tredje er op til arkitekten at afgøre. 

Menu
Top